Grondig gerenoveerde rijwoning in Oostende

Wienerberger


“Klassieke gevel met een twist.” Deze rijwoning net buiten het Oostendse stadscentrum was toe aan een grondige renovatie en visuele update... De binnenzijde werd volledig gestript en opengetrokken, de buitenste schil werd eveneens afgebroken.


Bij het ontwerp moest met verschillende tegenstrijdige elementen rekening worden gehouden. Enerzijds moesten de bestaande structurele elementen van de gevel integraal worden behouden. Daarnaast verwachtte de bouwheer een aparte gevel binnen het straatbeeld, dat bestaat uit een ononderbroken gevelrij met een duidelijk horizontaal karakter.

 

Het uiteindelijke ontwerp legt de nadruk op twee grote verticale insnijdingen die worden geaccentueerd door diepe zwarte aluminium raamkaders. Dat lijnenspel wordt nog eens onderstreept door de rechtopstaand verlijmde gevelsteen.

 

Waarom Terca Metropolis Aula Rood?

Het staand verlijmd metselwerk, mooi ogend op papier, bleek in de praktijk niet uitvoerbaar met een massieve gevelsteen. Het Façabrick systeem van Wienerberger bood evenwel de oplossing met als een bijkomend voordeel dat het bouwpakket compacter werd. Hierdoor konden de architecten een dikkere laag isolatie intekenen.

 

De fijne steenstrippen werden zonder bijkomende dragers boven de gevelopeningen eenvoudigweg verlijmd op de isolatie.

 

Architect: LDJ architectuur, Laurens De Jonghe, Ieper

Façabrick met steenstrippen Terca Metropolis Aula RoodIn beeld


Alle reportages