Waarom bij renovatie opnieuw kiezen voor stookolie?

Informazout


Als je mazoutinstallatie aan vernieuwing toe is, of wanneer je een bestaande woning hebt gekocht met een verouderde installatie, kom je voor de keuze te staan: opnieuw voor stookolie gaan of kiezen voor een andere verwarmingstechniek? We helpen je graag bij het maken van een juiste en gefundeerde keuze.


Een beredeneerde keuze

Stookolieketels gaan lang mee. We spreken daarbij over een levensduur van 25 jaar en meer. Sowieso is bij een renovatie van de ketel het blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de meest economische keuze maar ook dé duurzame keuze.

 

Veelzeggende cijfers

Uit een onderzoek door studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt immers het volgende. Als je alle factoren in overweging neemt, zoals kostprijs van de brandstof, installatie van een A-label condensatieketel, onderhoud en financieringskosten over 15 jaar, dan komt de totale kost voor een stookolieverwarming op 3.402 euro per jaar. Wie propaangas overweegt, moet al snel rekening houden met een jaarlijkse kost van 4.800 euro per jaar. Je huis enkel verwarmen met een lucht/water warmtepomp loopt op tot meer dan 8.000 euro per jaar.

 

Geen breekwerk

Hou er rekening mee dat in veel gevallen enkel de brander/ketel aan vervanging toe is. Dit betekent dat je de leidingen en radiatoren nog kunt gebruiken en dat er geen sloopwerk nodig is in je woning.

 

Ga voor meer duurzaamheid

De technologie en de efficiëntie van de installaties is er ondertussen met rasse schreden op vooruit gegaan. In die mate dat vervangen van een oude mazoutketel een besparing kan opleveren tot 30%. De vernieuwing of vervanging biedt ook opportuniteiten op vlak van duurzaamheid. De CO2 uitstoot vermindert immers evenredig met 30% maar je kan je stookolie-installatie ook koppelen aan een zonneboiler of warmtepomp. Zo verminder je het mazoutverbruik nog meer en draag je bij tot een nog beter leefmilieu.

 

Totale vrijheid

Een aspect dat je zeker niet mag onderschatten, is onafhankelijkheid van derden. Met je eigen stookolietank beschik je over totale vrijheid en ben je niet afhankelijk van de gevestigde energieleveranciers.

 

Klaar voor de toekomst

De stookoliesector zit niet stil en staat zeker niet afkerig tegenover innovatie. Zo wordt nu al volop gewerkt aan de verfijning van alternatieven voor de toekomst. Eén van die oplossingen is een koolstofarme brandstof die gewonnen wordt uit rest- en afvalstromen. Het grote voordeel met deze nieuwe brandstof van de toekomst is dat je stookolie-installatie perfect geschikt is om gebruik te maken van deze duurzame brandstof, zonder extra investering dus. En zo ben je klaar voor de toekomst.

 

Meer info: www.informazout.beAlle reportages